Ser – op i himlen!

By | September 23, 2018

Da TV var ung, var der et enormt populære show baseret på den stadig populære fiktive karakter af Superman. Åbningen af dette show havde en bekendt frase, der gik, “Look. Op i himlen. Det er en fugl. Det er et fly. Det er Superman!” Hvordan elskede Superman er blevet i vores kultur og den verdensomspændende fascination med rumvæsener og alle ting kosmiske kun understreger at der er en dyb nysgerrighed i alle mennesker om natur og astronomi, selv om mange mennesker ville ikke vide for at kalde det astronomi.

Astronomi er en af de ældste videnskaber af hele tiden. Når arkæologer grave gamle civilisationer, selv så langt tilbage som hulemænd, de altid finde kunst, der viser mans uudslukkelig fascination med stjernerne. Til denne dag, kan du nemt få en livlig diskussion ved nogen sammenkomst om emnet “Er der intelligent liv på andre planeter?”

Mange har forsøgt at forklare menneskehedens tilsyneladende besættelse med ydre rum som følge af en gammel hukommelse eller som en del af menneskehedens evige karakter. Uanset årsagen deler folk af alle aldre og alle nationer denne en dyb interesse, at vide mere om universet, som vores lille planet er blot en del af.

Det er lidt mærkeligt, fordi den faktiske adfærd af en seriøs studerende af astronomi ikke er virkelig ting af høj eventyr. Du vil aldrig se en “Raiders af the Lost Arc” eller “Jurassic Park” film om en astronom. Spænding for elskere af denne videnskab er at blive oppe hele natten watching kosmos gennem en kraftig kikkert. Men dette faktum synes ikke at afskrække titusinder at komme ind i astronomi hvert år og den store interesse på verdensplan med stjerner, planeter og universet.

Der kan være nogen andre universelle menneskelige fascination, der gør så meget for at gøre nationale grænser og selv internationale fjendskab synes at fordampe. End den olympiske bevægelse synes internationalt samarbejde for at opnå store fremskridt for menneskeheden i rummet at gå videre uden afbrydelse, selv når de nationer samarbejder i disse projekter er stort set i krig tilbage på jordens overflade. Det er en mærkelig ting at se som russisk, amerikanske og andre astronauter arbejde sammen som brødre på rummissioner selv som deres hjem nationer ivrigt peger missiler mod hinanden tilbage i hjemmet. Det gør næsten du tror, at vi bør sætte mere energi og penge i rumprogram, ikke mindre, fordi det synes at være en bond, der heler spændinger i stedet skaber den.

Hvorfor er astronomi så spændende, selv om vi har ingen dinosaurer, flytte dyr eller nogen reel fare for de fleste, der er besat med disciplinen? Det kan gå tilbage til en grundlæggende nysgerrighed, at alle mennesker har om deres naturlige habitat, og denne store mystiske ting derude kaldet plads. Måske går det tilbage til at gamle ordsprog i starten af Star Trek at plads er “den endelige grænse”.

Men vi alle deler den igangværende følelse af spænding hver gang vi tager ud vores teleskoper og stirrer direkte på cosmos over os. Vi føler, vi ser på den meget tidernes morgen. Og i lyset af problemerne med lysets hastighed, hvilket betyder at mange af de funklende stjerner derude er rigtig lys fra disse stjerner, der startede deres rejse for os tusind år siden, vi er i faktisk kigger direkte på tidligere hver gang vi direkte vores øjne skyward.

Men vi behøver ikke at bekymre dig om nogensinde erobre den sidste grænse og finde vores nysgerrighed tilfreds. Der vil altid være mere at lære og opdage i verden af astronomi. Og det er sandsynligt, at menneskehedens nysgerrighed om astronomi er lige så grænseløs som godt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.